Blog

Képek a tavaszi elvonulásról

A háromnapos vízböjthöz Vászolyra (Balaton felvidéken) vonultunk el, ahol számos természetes forrás van.

A böjt első napja: elmentünk a Sz. Jakab forráshoz. Miért? Víz…

Kis pihenés után tovább a felső mezőre:

A böjt második napján megint egy 5km.-es sétát tettünk meg, ezuttal a Balatont is láttuk:

A Balaton felvidék legöregebb fát is meglátogattuk:

Egy kis vadászat is belefért 🙂 – de csak vizért:

Így befejeztük a böjtet – a frissen csavart narancslénél nincs semmi finomabb!:

Ezután kiköltöztünk a kertbe és folytattuk a lakomát!:

A kedvenc salátám – remek méregtelenítés a májnak!

I just love this salad – which also happens to be a great liver detox as well!

spinach and reteke saladIngredients:

— 250-300g fresh spinach
— 1 long white radish, grated (jégcsap retek, reszelt)
— 1/2 lemon, freshly squeezed
— 4-5 tablespoons tahini

No need to add any salt or other herbs.  Tastes great as is!

A máj méregtelenítése

Ezen a héten a máj és ennek a méregtelenítése volt fokuszban az órákon.  A jóga gyakorlatokon kívűl a következő 3 napos kúrát ajánlottam.  Pihenteti a májat, és a végén kiüríti a májból az epeköveket, hogy utána simábban folyon az epe.

apples arranged1. “An apple a day keeps the doctor away…”  Három napig csak almákat eszünk (korlátlan mennyiségben), csak vizet és 100% almalét iszunk.  Az alma sav pihenteti a májat – ennél nincs jobb!  Ha lehet bio térmékeket szerezni, ez lenne a legjobb :-).

2. A harmadik napnak a végén kb. 2 óra a lefekvés elött egy nagy pohár (legalább 3dl.) szilvalét iszunk, hogy szép lassan induljon be az emésztési rendszer.  Én ehelyett újra áztatott aszalt szilvát szoktam használni turmixolt vizzel együtt.  A legtöbb interneten található változat szilva helyett keserűsót javasol.  EZ VESZÉLYES!  A keserűsó vegyszer, amely erős begörcsölést okozhat!  (Ha tudod, hogy lassú az emésztési rendszered, lehet fűszeres hashajtó bevenni ezenkívűl.)

3. Pont lefekvés elött jön a buli… Egy varázsitalt iszunk…  Abból áll, hogy fele-fele arányban turmixolt citromlét és oliva olajt iszunk.  Citromlé helyett jó a grapefruitlé is.  Mind a két esetben jobb ha frissen csavart.  Tapasztalattal lehet játszani a mennyiséggel, de első alkalomra legyen kb. 120-120ml – ennél nem kevesebb!  Ne kostolgasd hanem “down in one” (le egyben)!  Egyébként csak hányás lesz belőle…  Utána feküdj le jobb oldalra és húzd föl a térdeid mellkasod felé, hogy enyhe nyomást gyakoroljon a májra.  Küzdés lesz a hányingerrel, de el fog múlni egy órán belül – a small price to pay for a happy liver!

4. A negyedik napnak a kezdetén remélhetőleg úgy felkelsz, hogy erős inger miatt a WC-re mész.  Ha nem sikerül, akkor a nap első ivásáként több szilvalét kell inni! Elöbb-utobb lesz nagy élmény a WC-én – látványos módon!!!  Az epekövek zöldek lesznek, kb. zöld borsó méretűek, de sok eltérés lehet.

Sok sikert, és ha bármilyen kérdésed van, akkor kommentálni lehet ezen az oldalon a “hozzáfűzése” gombbal.

A lélek temploma

A régi mondás szerint a test a lélek temploma.

Szerintem így van.  De mi történik, ha nem szeretjük ezt a templomát?  Hogyan lehet azonosulni a mélyebb énünkkel – a lelkünkkel – amely testünkben lakik?

Böjtölés és méregtelenítési kúra révén lehet jobban értékelni a testünket, és így jobban lehet szeretni saját magunkat is!  Ez a hangsúly a mostani tematikus órákban.

Ezen a héten foglalkoztunk egy sósvíz mosással (szanskritul: shankhaprakshalana), amely segít abban, hogy felkészülve legyen az emésztési rendszerünk, mielött böjtölünk vagy bármilyen méregtelenítési kúrát vállalunk.

Mivel kérték az órákon, emlékeztetőül adom a lényeges adatokat róla:

love your body— Sósvíz koncentráció: literenként 2 teakanálnyi só
— Várható mennyiség víz: 3-6 liter, langyos-vérhömérsékletű

— Jóga gyakorlatok:
1. nyújtás föl
2. nyújtás oldalra
3. álló gerinc csavarás
4. kóbra oldalra bent tartott levegővel
5. nyújtás-csavarás oldalra guggolásban, kéz a térden

— Egészen végig minden kör szünet és pihenés nélkül legyen!

— Khicseri: rizs, mungo bab külön-külön jól megfőzve, utána bő gheevel (tisztított vajjal) összekeverve, több fűszer és só nélkül!  Legyen ez az egyetlen fajta étel az adott napon, és 45 perc a kúra befejezése után kéne először enni belőle.

Sok sikert!

Új jógaórák indulnak: Böjtölés és Méregtelenítés

happy-carrotmárc. 3. – ápr. 11. további info itt

kedd: 19.00-21.00
szerda: 19.00-22.00
csütörtök: 9.00-11.00

bármikor lehet csatlakozni
jelentkezés: shivantar@t-online.hu

Szóval kezdődik még egyszer a böjt szezonja… Én mindig szeretettel várom, és szeretettel várlak titeket is a jógaórákon :-), amelyekben mindenféle böjtről és méregtelenítési kúráról fogunk beszélgetni.  Maga a jóga gyakorlatok is fognak koncentrálni a méregtelenítésre.

Tavaly és tavaly elött egy közös böjtölési hetet kiválasztottunk, hogy együtt éljük meg a böjt hatásait.  Idén pedig egy közös vízböjt-öt szeretnék vállalni.  Még semmiféle tapasztalat nélkül mindenki túlél egy 24 órás vízböjtöt.  (Aki már ismeri az egynapos vízböjtöt, az hosszabb időt vállalhat magának.)  Ennek során sokat lehet tanulni az egonkról és függőségeinkről… Gyakorlással mindakettőről lehet szép lassan leszokni!

Végül is ha megijeszt az egész ötlet, semmi gond, nem kötelező megcsinálni.  De ha csoportosan böjtölünk, akkor több elszántság és talán öröm is szerezhető!

Ezen a héten ezt gyakoroltuk: bővebben

30 seconds to care

chihuahuaSometimes I just don’t understand people.  I was in the last kilometre of my morning run, heading back along Attila út towards the studio, when I heard the most desperate scream.  Not more than 20 metres ahead of me, a woman was walking with her dog on the zebra crossing leading into the park.  A car hit the dog, and then just continued, without even stopping.  As if nothing had happened.  A man who had just crossed the zebra before her turned around to see what was the matter – and then just kept walking.  As if nothing had happened.  A woman on the opposite side of the road just stood there and stared.

The poor woman was completely distraught.  She screamed again and then started crying.  By the time I reached her she was reaching for her phone, her hand shaking in shock, while the little dog lay limp in her arms.  It was still conscious, but you could see from the empty look in its eyes that something was very wrong.

What is it that makes people close their own eyes and walk on when they see someone in need?  Are our hearts really as empty as the look in that poor dog’s eyes?

Why didn’t the car stop?  Did the driver even notice – perhaps while talking on his mobile phone about something much more important?  Or did he notice, and out of panic just kept driving, from the fear of having to take responsibility for what he had just done?  Which is worse?

Why didn’t the man in front of her stop?  He, at least, certainly did notice that something was wrong, because I saw him turn to look back.  Did he hear the scream and just assume it was some ‘crazy’ person, perhaps an alcoholic or a homeless person not worthy of his attention?  Or did he see exactly what had happened, and nevertheless chose to walk on?  Which is worse?

Why did the woman on the opposite side of the road just stand there like a zombie?

Which is worse in all of these cases: the lack of awareness in not noticing others in need or the lack of caring to stop and help them?  Can we really be so empty-minded?  Can we really be so desensitized?

When I heard the scream I didn’t even know there was a dog involved.  I just saw the woman sitting on the ground by the side of the road.  At first, I too thought she was probably a ‘crazy’ person.  By the time I reached her and saw what the situation actually was, I knew there was probably nothing I could do.  I’m not a vet.  I didn’t have a phone to call for help.  As her shaking fingers hopelessly fumbled over the buttons on her own mobile, she said she was going to try to call for a taxi.  So I thought the best thing I could do would be to try and stop one there and then on Attila út.  As it so happened, just as I looked up, a taxi was approaching on the opposite side of the road.  I ran over, waved it down and told the driver what had happened.  He rolled his eyes, shook his head and waited while I called the woman over.  She got in.  They left.  From beginning to end the whole scene must have lasted only a few moments.

All it takes is a bit of awareness.

All it takes is 30 seconds to care.

Nyissuk ki az ablakot!

 candle-flowerMost már a harmadik héten járunk a mostani hat hetes tematikus körben, amelynek a témája a “Tummo” vagyis a tibeti belső tűz meditáció.  Örülök, hogy a legtöbb embernél már elkezd kisimulni a meditáció – még akkor is ha az első órán kissé (vagy inkább nem is kissé…) összetettnek tűnt nekik.  Már nem csak meditációként tudunk jobban elmélyülni hanem fizikailag is, és múlt hét óta nyitott ablakkal gyakorolunk!  Eddig nincs egyetlen ember, aki meditáció közben fázik.  Az az érdekes, hogy mi történik pont utána, mialatt még mindig ülünk a nyitott ablak mellett.  A fokusz nélkül már egy-két percen belül fáznak az emberek, és gyorsan fűtnöm kell!  Elképesztő, hogy mennyire hatékony a Tummo vizualizációja és az erre alkalmazott légzés technikája.  Ahogy a Lama Yeshe egyszer mondta a Tummoról: “It’s the real chocolate!”

Ezen a héten a különböző belső melegről beszélgettünk és arról is, hogy a szeretet terjesztése is kaphat szerepet a Tummoban.  Ebben a fantasztikus gyakorlat minden benne van!