kundalini snakesA “kundalini” az egyik leginkább félreértett szó a jógában általában. Ez nem meglepő, mivel ugyanúgy, ahogy nem létezik két egyforma ember, egy olyan rendkívül személyes dolog, mint a kundalini megtapasztalása is szükségszerűen teljesen egyedi. Ennek ellenére vannak alapvető hasonlóságok a kundalini megtapasztalásában, ahogy minden emberben megtalálhatóak bizonyos alapvető jellemzők. A következőkben megpróbálom elmagyarázni a kundalini lényegét saját szavaimmal.

A kundalini a testet a lélekkel összekötő energia

A legtöbben egész életünket fizikai testünk börtönében éljük le, a valóság magasabb szintű igazságától elválasztva. Ez különösen igaz a modern társadalomra. Amikor a kundalini teljesen aktiválódik, újra összekapcsolódunk a lelkünkkel.

Nem kell hinnünk a lélekben ahhoz, hogy megtapasztaljuk a kundalinit, de azután, hogy teljes egészében megízleltük, a lélekről, vagy “Istenről” első kézből származó tudás elárasztja életünket. Nincs többé szükség hitre vagy hitetlenségre.

Mivel a kundalini kapcsolatot teremt a test és a lélek között, a fizikai és a “finomabb” lelki testben is manifesztálódik

Fizikai testünk és lelki testünk egymásban, egymásra épülve léteznek, ahogy egy vászonra vetített két diakép.   Végső soron a kettő  nem más, mint teljes Lényünk két különböző aspektusa. Mivel azonban a legtöbb ember kizárólag fizikai testének és öt érzékszervének perspektívájából él, úgy tűnik számukra, mintha két különböző dologról lenne szó, vagy akár mintha a fizikai világon túl nem is létezne semmi más.

Fizikai idegrendszerünk megfelel az úgy nevezett nádik hálózatának, vagyis a lelki testet behálózó finom csatornáknak. Ehhez hasonlóan a fizikai mirigyrendszerünk megfelel a lelki test fő csakráinak. E kapcsolat következtében, amikor a kundalini a nádikban és/vagy csakrákban manifesztálódik, óhatatlanul hatással van az idegrendszer elektromos töltésére és/vagy a mirigyrendszer hormonkibocsátásra, ahogy az energia elárasztja a fizikai testet. Fordítva pedig, a fizikai test korlátain belül képesek vagyunk serkenteni egy bizonyos mennyiségű kundalini energiát a lelki testben a különféle idegközpontok és hálózatok megdolgoztatásával, illetve intenzív érzelmek kiváltásával. Ezek a folyamatok mindkét irányban működnek.kundalini snake cropcircle_framed


A kundalíni útvonalának feltérképezése:

Amikor a kundalini energia végighalad a nádikon, és ezzel  a fizikai idegrendszeren is, többféle útvonalat választhat. Általában a sushumnán, a gerincvelőnek megfelelő nádin halad végig, mely a csakrákat köti össze. Ahogy a gerincvelő a központi idegrendszer legfőbb pályája, hozzá hasonlóan a sushumna is képes a legmagasabb “feszültségek” továbbítására.  Az úgy nevezett központi csatorna emellett a kundalini energia számára is fontos útvonalat jelent. A test középpontjában, a gerinc előtt és azzal párhuzamosan helyezkedik el, fizikailag a bolygóidegnek felel meg.  A kundalini a test felületén is megjelenhet, mely esetben a periférikus idegek végzik az energiatovábbítást.

Ahogy a fizikai idegrendszer hasonlítható egy elektromos áramkörhöz, a nádi rendszer is hasonló módon működik. Egy másik analógia a vízvezeték rendszer, mely érthetőbb azok számára, akik nem igazán ismerik a feszültség, az áramerősség és az ellenállás fogalmát. A vízvezeték rendszereket három alapvető tényező határozza meg: (1) a csövek belső átmérője, (2) a csöveken átfolyó víz mennyisége, (3) az (1) és (2) közötti viszony. A nádik az adott méretű csöveknek felelnek meg, a kundalini pedig a bennük áramló víznek.

A kundalini érzete jelentősen eltérő lehet attól függően, hogy a csakrák és a nádik hol és mennyire vannak nyitva, valamint attól, hogy mennyi energia áll rendelkezésre.

A kundalini energia a fizikai testben hő/hideg, bizsergés, fény és hang érzetének formájában jelenhet meg. Nem véletlen, hogy az elektromossággal való érintkezés is hasonló tüneteket okoz. Gyerekkoromban egyszer sikerült egy elektromos hálózati konnektorra “csatlakoznom”.  Égető hőt és bizsergető rezgést éreztem.  Ami a hangot illeti, gondoljunk (többek között) csak az elektromos zümmögő hangra, melyet sok elektromos készülék gerjeszt. A fény érzetét elektromágneses mezők és bizonyos hormonok is kiválthatják.

Amikor a kundalini aktivál egy csakrát, az serkenti a hozzá tartozó fizikai mirigy működését. Ennek eredményeképp erős, és néha megmagyarázhatatlan érzelmek szabadulhatnak fel. Amikor a tobozmirigy és az agyalapi mirigy aktiválódik, a tudósok például azt mondanák, hogy az általuk termelt hormonok “okozzák”a  víziókat és/vagy fények érzetét boldogságérzettel párosulva. Vitatom ezt az elméletet, valójában az ellenkezője áll közelebb a valósághoz. Amikor “nyitottak” vagyunk, és a felső csakráink is nyitottak az energia beáramlására, akkor a tobozmirigyünk és agyalapi mirigyünk által kibocsátott hormonok egyszerűen lehetővé teszik, hogy befogadóbbak legyünk a fizikai síkot meghaladó víziókra és fényekre.

A “vízvezeték rendszer” analógiájára visszatérve sajnos a legtöbben eldugult rendszerrel élünk. Egész életen át tartó érzelmi feszültség, a test fizikai elhanyagolása, a távolról sem ideális táplálkozás: mindezek hozzájárulnak a rendszer összeomlásához, és így semmi mást nem érzünk, csak a fizikai test korlátait. A jóga célja az, hogy “kitisztítsa” a csöveket, és egyben növelje a rendszeren átáramló víz mennyiségét. Ez történhet fokozatosan, mely esetben finom érzetek jelentkezhetnek a fizikai test azon pontjain, melyek a csakráknak és nádiknak felelnek meg. A lelki test fokozatos tisztítása és finomítása meditáció és jóga által gyakran vezet ilyen típusú tapasztalatokhoz.

kundalini snake x 4_framedA hétköznapi életben is sok ember megtapasztalhatja a kundalini energiát, akár úgy, hogy nincs is tudatában ennek. Példa erre az egész testre kiterjedő orgazmus, és a gerincen végighaladó energiarobbanások, melyeket a medence alsó részének összehúzása okoz. Ezekben az esetekben azonban a felszabadult kundalini energia mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy teljesen összekapcsolja a fizikai testet a lelki testtel. Nem tudjuk teljes egészében megtapasztalni lelkünket vagy “Istent”, de egy-egy pillanatra megpillanthatjuk…

A kundalini fokozatos felébredése hónapokba, évekbe vagy akár évtizedekbe is telhet. Olyan időszakokat is átélhetünk, amikor fogékonyságunk a kundalinire lecsökkenhet. Ez a test biokémiai átállásának a következménye lehet, ami egy teljesen természetes folyamat.

Időnként azonban a vezetékrendszerünket eldugaszoló összes blokk egyszerre oldódhat ki, és egy erőteljes energiarobbanással tisztul ki az összes nádin és csakrán keresztül. A spontán teljes “kundalini-ébredés” ebbe a kategóriába tartozik, amikor az energia a medence alsó tájékáról a gerincen végigáramolva a koponyába érkezik, majd a koronacsakrán keresztül kilépve egyesül a végtelennel. A meditációs technikákon kívül érzelmi trauma — és az ilyen traumákban való surrendering (vagyis ‘elmerülés’ és ezen keresztül az egó elengedése) — szintén beindíthatja a kundalini váratlan feláramlását, függetlenül attól, hogy a feszültség hosszabb időn keresztül épült-e fel, míg végül a gát átszakadt, vagy egy hirtelen, erőteljes sokk ért-e bennünket.

Nem szabad azonban elfelejtenünk, hogy minden ember egyedi, saját egyéni élettörténettel. Emellett mindannyian teljesen egyéni karmát hordozunk magunkkal. Ennek következtében a kundalini megtapasztalása szintén teljesen egyedi élmény. Ha nem kincsvadászként kutatunk utána, hanem hagyjuk, hogy a maga idejében, önmagától jelenjen meg, akkor valójában több teret engedünk magunkban arra, hogy megnyisson bennünket.