A szanszkrit “kriya” szó azt jelenti, hogy “tökéletesített cselekedet” vagy “lélekből végrehajtott tett”, és a jógában több jelentést hivatott kifejezni. Hagyománytól függően, használható egyetlen ászanára (testhelyzetre) illetve ilyen ászanák szigorúan meghatározott sorozatára is, ahogyan az a Jógi Bhadzsan tanításai szerinti kundalíni jóga hagyománya is teszi. Amikor a kundalíni átáramlik a testen, emberek időnként maguktól, spontán felvesznek bizonyos testhelyzeteket, amiket szintén krija néven emlegetünk.

spiritual_eye (scaled+border)A “Kriya jóga” kifejezés teljesen más jelentést hordoz. Annak ellenére, hogy számos különböző ág és hagyomány létezik, mindegyiknek részei azok az erőteljes gyakorlatok, amelyek a légzés, a csakrák és a nadik közötti kapcsolatot helyezi a központba. A “finomlátás, -hallás és -érzékelés jógájaként” szintén ismert krija jóga célja a finomtesttel való közelebbi kapcsolat kialakítása és ezáltal tudatosságunk kiterjesztése a fizikai tartományon túlra. Annak a megtapasztalása, hogy több vagy, mint hús-vér halandó, megváltoztathatja az életedet örökre!

A Kriya jóga legtöbb vonalának eredete Lahiri Mahasayához vezethető vissza, egy 19. századi indiai hivatalnokhoz, aki látomásban ezeket a „krijákat” Babajitől kapta meg. Azóta, a leghíresebb krija jógik között ismerjük Yoganandát (az Egy jógi élettörténete című könyv íróját), Sivanandát és Satyanandát (Bihari jóga iskola). Hagyomány szerint a Kriya jógát titokban tartották és a tanítók személyesen, kizárólag beavatást követően, adták azt át tanítványaiknak. Ez, részben, a Kriya meditáció erejének szóló tisztelet jele. Ellentétben a Kundalíni jógával, amely az elmúlt években fokozatosan egyre nyitottabbá és elérhetőbbá vált, a Kriya jóga legtöbb ága még mindig ragaszkodik a beavatáshoz és a titoktartáshoz.

A Kriya jógát én több ágról kaptam meg, és úgy érzem, elérkezett az ideje annak, hogy ezeket az erőteljes és gyönyörű gyakorlatokat napvilágra hozzuk, hogy mindannyiunk javára szolgáljon. Az órákon ezeket az ülőgyakorlatokat dinamikus testi gyakorlatokkal ötvözzük, hogy gondoskodjuk az eredmény biztonságosságáról és hatékonyságáról.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s