bridge_square_framedKundalini jóga egy olyan szakkifejezés, melynek sok jelentése lehet. Van akinek egy konkrét jógahagyomány fehér ruhái és turbánjai jutnak eszébe róla. Számomra azonban ez a kifejezés, mely egyszerűen két szó összetétele, általánosabb értelmezést érdemel, mely közelebb áll az eredeti szanszkrit jelentéshez. Ez a felfogás az óráimon is tükröződik…

Ha a jóga célja az “egyesülés” (a szó eredeti szanszrikt jelentése szerint), akkor úgy lenne igazságos, ha a jóga összes ágát “Kundalini jógának” neveznénk, hiszen végső soron a kundalini energia a test és lélek egyesítésében mutatkozik meg.  A lényeges kérdés azonban ez: mennyire összpontosítanak a jóga különféle ágai arra, hogy megpróbálják a kundalini energiát serkenteni?

A fizikai testtel foglalkozó jóga tekintetében a legtermészetesebb módszer a Hatha jóga, mely csak kevéssé vagy egyáltalán nem próbálja meg felgyorsítani a folyamatot.  Meditáció szempontjából a leginkább hasonló módszer a Zazen vagy a Vipassana lenne.   Minden a maga megfelelő idejében történik, szépen, lassan.

A Kundalini jóga pontosabban fogalmazva megpróbálja felgyorsítani a kundalini felébresztését.  A legfontosabb eszközök többek között a pránajáma (légzőgyakorlatok) és a bandhák (úgy nevezett testzárak), valamint a csendes és zengetett mantrák alkalmazása.  A meditációhoz kapcsolódó vizualizáció erőteljes eszköz a csakrák és a nádik megnyitására, hogy a kundalini energia átáramolhasson rajtuk.

A kundalini energiával folytatott ilyen jellegű játékokhoz fontos, hogy a fizikai test teljesen fel legyen készítve, és meg legyen tisztítva egy ilyen energiaáramlás elviseléséhez.  A meditáció önmagában – amellett, hogy a leghatékonyabb eszköz a kundalini serkentésére – általában nem készíti fel megfelelően a fizikai testet.  Az évek során az ilyen “ülő tradíciókat” követők és a spontán kundalini ébredést átéltek közül többen kérték a segítségemet a negatív fizikai mellékhatások kezeléséhez.

A dinamikus fizika jóga, mint a Jógi Bhadzsan tanítása szerinti Kundalini jóga, fontos eszköz az ilyen problémák megelőzésére.  Tapasztalatom szerint ez a fajta jóga nem feltétlenül a leggyorsabb út a kundalini felébresztésére, de mindenképpen az egyik legbiztonságosabb.  Ebben a tradícióban soha nem hallottam senkit a kundalini mellékhatásaira panaszkodni.  Mivel azonban ez a fajta jóga erősen hat a mirigyrendszerre, érzelmi hullámzást okozhat, különösen eleinte.  Bár az ilyen jellegű kilengések természetes velejárói a tisztulásnak, minden komoly gyakorlónak tisztában kell lennie ezzel.

Saját Kundalini jóga óráim és műhelyeim során a középutat követem, mely a Jógi Bhadzsan tanítása szerinti Kundalini jóga egyértelműen “jang” jellemzőit az ülő tradíciók “yin” befelé fordulásával egyensúlyozza ki.